Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

"Jokaiseen ongelmaan on sisäänrakennettu muutostoive"

Oletko muutosta etsiessäsi pyrkinyt muuttamaan jotain elämässäsi kertaheitolla? Se on varmasti ollut vaikeaa. Usein muutosta etsiessämme muutamme toimintatapojamme kovin radikaalisti, odotukset korkealla, mikä tekee muutoksen saavuttamisesta vaikeaa. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakaslähtöinen ja käytännönläheinen menetelmä, jonka avulla voit löytää uutta suuntaa elämään ja ulospääsyä vaikeista elämäntilanteista tai toimintatavoista. Työskentelyn tavoitteena on vahvistaa selviytymiskeinojasi ja tukea sinua tekemään hyvinvointiasi tukevia muutoksia niin, että voit oppimillasi keinoilla ratkaista haastavia tilanteita terapian jälkeenkin.

Vastaanotolle hakeutuessasi sinulla ei tarvitse olla valmista tavoitetta tai toivetta, vaan tutkimme yhdessä kokemustasi tilanteestasi ja keskustelemme siitä, millaisia muutoksia elämääsi haluat. Työskentely pohjautuu omiin tarpeisiisi ja muutostoiveisiisi. Jatkotyöskentelyssä huomio kiinnitetään onnistumisiin ja niiden vahvistamiseen sekä uusien toimintatapojen etsimiseen toimimattomien tilalle. Ratkaisukeskeinen lyhytterapiassa työskentely ei tapahdu vain vastaanotolla, vaan annan sinulle tehtäviä ja pohdittavaa omaan arkeesi. Nämä ovat tärkeitä työkaluja, joiden avulla voit tavoitella asettamaasi tavoitettasi arjessasi. 

Lyhytterapiassa voidaan saavuttaa paljon jo lyhyessä ajassa. Tapaamiskertoja voi olla tarpeesi mukaan yksi tai useampi. Arvioimme yhdessä jokaisen käynnin päätteeksi seuraavan ajan tarpeellisuuden. Yleensä terapiakäyntejä on 5-20. Et tarvitse lääkärin lähetettä, eikä terapia ole KELA-korvattavaa.

Millaisissa asioissa voisit hyötyä ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta? 

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia avulla voit

Tutkia hankalia tunteitasi ja toimintatapojasi sekä löytää keinoja muuttaa niitä. 
Tutustua omiin vahvuuksiisi ja voimavaroihisi sekä toimiviin ratkaisukeinoihisi ja löytää uusia. 
Palauttaa kosketusta omaan itseesi ja oppia itsestäsi uutta. 
Oppia sanoittamaan tunteitasi ja löytää uutta keskusteluyhteyttä läheistesi kanssa.
Oppia tunnistamaan omaa hyvinvointiasi edistäviä ja haittaavia tekijöitä.
Oppia arvostamaan itseäsi uudella tavalla ja oppia vetämään rajoja.
Käsitellä menetyksiä tai tehdä surutyötä.
Oppia hallitsemaan omaa elämääsi ja löytää siihen uutta suuntaa.
Löytää tien hyvään ja oman näköiseen elämään.

Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa ei diagnosoida tai keskitytä erilaisten mielen sairauksien hoitoon. Monet kohtaavat elämässään haastavia tilanteita, jotka vaikuttavat hyvinvointiin ja elämän mielekkyyteen olematta sairauksia. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa pyritään saamaan aikaan muutosta näihin kokemuksiin. Ollessasi ahdistunut tai masentunut pyrimme lisäämään elämääsi hetkiä, jolloin nämä tunteet ovat lievempiä tai niitä ei ole ollenkaan. Usein tunteiden takana on tyytymättömyyttä omaa elämäntilannetta kohtaan. Riittämättömyyden tunteen takana voi olla huono itsetunto, ympäristön kohtuuttomat odotukset tai haasteet ihmissuhteissa. Ainaisesta stressaamisesta ja negatiivisesta suhtautumisesta on mahdollista opetella pois. 

Milloin kannattaa hakeutua lyhytterapiaan?

Ota yhteyttä

Muutostarina

Johanna Lindholm

Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti


Päijänteenkatu 9, 4. krs 15140 Lahti

045 7838 6042

johanna@muutostarina.com