Oletko lempeä itsellesi?

09.02.2023

Usein yllätymme arjessa siitä, miten vähän osoitamme lempeyttä itseämme kohtaan. Usein odotamme itseltämme enemmän kuin muilta. Täydellisyyden tavoittelu ja jatkuva itsekritiikki voivat johtaa stressiin, ahdistukseen ja masentuneisuuteen. Onneksi lempeyttä itseään kohtaan voi opetella. Tässä sinulle 5 keinoa, joiden avulla voit lempeyttä harjoitella.

Hyväksy itsesi sellaisena kuin juuri nyt olet. Lakkaa vertailemasta itseäsi muihin. Kukaan muu ei elä elämääsi niin hyvin kuin sinä itse. Pohdi, mitä kaikkea itseltäsi vaadit. Inhimillisyyteen kuuluu keskeneräisyys, kukaan ei ole täydellinen. Kun opit arvostamaan omia säröjäsi, elämästä tulee paljon helpompaa.

Anna itsellesi anteeksi. Olet tehnyt elämässäsi valintoja, joista et ole ylpeä. Usein arvostelemme itseämme tekemistämme virheistä tai puutteista. Mutta virheet ovat ihmisyyttä ja oppimisprosessin osa. Onnistumisten lailla virheet ovat tehneet sinusta sen ihmisen, joka tänään olet. Anna itsellesi anteeksi virheistäsi ja mahdollisuus kasvaa ja oppia niistä.

Puhu itsellesi kauniisti. Tämä auttaa sinua lisäämään arvostusta ja lempeyttä itseäsi kohtaan ja vahvistamaan itsetuntoasi. Kun puhut itsellesi kauniisti, sinun on helpompi kiinnittää huomiota hyvään itsekritiikin sijaan.

Hengitä syvään, niin on helpompaa pysähtyä ja rentoutua. Lempeys itseään kohtaan ei synny kiireessä ja stressissä. Kun pysähdyt sinun on helpompi kohdata itsesi tässä hetkessä.

Huolehdi omista tarpeistasi. Rentoudu, lepää, harrasta. Ota hetki itsellesi ja tee sitä, mikä sinusta tuntuu nyt hyvältä. Muista, että sinulla on oikeus huolehtia itsestäsi.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka voit olla lempeä itsellesi. Ota nämä vinkit mukaan jokaiseen päivääsi ja muista, että lempeys itseään kohtaan johtaa lempeämpään elämään.